Released June 2012, Model A1278. Intel processor with Turbo Boost, Up to 512 MB DDR5 Video RAM

1083 질문 전체 보기

SSD boots over USB, doesn't boot connected internally.

Hi,

I tried replacing my internal HDD by an SSD (crucial m550 - 256Gb) on my Mac with the latest OS running.

I made a clone with carbon copy cloner from the original HDD to the new SSD (ca. 130Gb).

The SSD boots perfectly when connected over USB, but is not found when connected internally.

However, when I updated de SSD's firmware, I booted from a CD with the SSD connected internally and it was found without a problem.

When I boot with the SSD internally connected I just end up with a grey screen and a fold+questionmark icon.

  • i updated firmware on ssd
  • i checked if firmware on mac was latest version
  • I cloned the disk again and checked there was a safety partition created
  • a clean install from scratch is not an option: i've got software from my work that I can't get a new regkey for.

…I really have no clue what to do, but I can't get my SSD working. Any ideas? Thank in advance!

답변되었습니다! View the answer 저도 같은 문제를 겪고 있습니다

좋은 질문 입니까?

점수 0

댓글:

The support of Crucial mailed me I should partition the SSD correctly to install OSX. Of course that's not helpful, since I can boot OSX through USB already.

(Correct partitionings is the GUID partition table --> That seems to be taken care of by carbon copy cloner.. You can check it in the Disk Utility)

의 답변

No one here replied, but luckily the support of Bombich software (makers of Carbon Copy Cloner) provided me with this solution:

We have received numerous reports of hardware compatibility issues when installing a cloned hard drive from an external enclosure into various Macs.

1. Shut down your Mac

2. Install the new disk inside your Mac and put the original disk in your external enclosure

3. Boot your Mac from the original startup disk in the external enclosure -- hold down the Option key while booting your Mac to get to the startup disk selector screen

4. Re-initialize the new disk (in the partition tab -- reapply the "1 partition" scheme to the disk)

5. Clone your original source volume to the new disk

6. Set the startup disk to the new disk in the Startup Disk preference pane and restart your Mac

Note: Step 4 is very important -- be sure to apply a new partition scheme to the disk, don't just erase the volume. This video indicates how to repartition the disk: http://www.screenr.com/SQM

의 답변

의견 추가하세요
Fixmas/픽스마스 분위기를 띄우세요
FIXMAS12 코드로 $50 이상 구매시 $12 할인을 받으십시오
Fixmas/픽스마스 분위기를 띄우세요
FIXMAS12 코드로 $50 이상 구매시 $12 할인을 받으십시오

3개의 답변

선택된 해법

the support of Bombich software (makers of Carbon Copy Cloner) provided me with this solution

We have received numerous reports of hardware compatibility issues when installing a cloned hard drive from an external enclosure into various Macs.

This workaround seems to work for most users:

  1. Shut down your Mac
  2. Install the new disk inside your Mac and put the original disk in your external enclosure
  3. Boot your Mac from the original startup disk in the external enclosure -- hold down the Option key while booting your Mac to get to the startup disk selector screen
  4. Re-initialize the new disk (in the partition tab -- reapply the "1 partition" scheme to the disk)
  5. Clone your original source volume to the new disk
  6. Set the startup disk to the new disk in the Startup Disk preference pane and restart your Mac

Note: Step 4 is very important -- be sure to apply a new partition scheme to the disk, don't just erase the volume. This video indicates how to repartition the disk: http://www.screenr.com/SQM

해당 답변은 도움이 되었습니까?

점수 0

댓글:

Thank you for this. Worked for me using a Samsung 850 EVO 250GB in my “Late 2006” black Macbook running OS X Lion. Would boot via USB but not internally. Now all is good.

January 2018

의 답변

How do i reinitialize the disk from there? Im not seeing a thing

의 답변

Might try step 6 first before wiping disk, this did the trick for me

의 답변

I had this issue too, installing a 1GB Crucial SSD into a late-2013 iMac. As DLX suggested, just setting the Startup Disk to the new drive worked.

의 답변

의견 추가하세요

use your phone camera to try and take a picture of the inside of the SSD connector for me please.

해당 답변은 도움이 되었습니까?

점수 0

댓글:

This is not an answer, it is a comment.

의 답변

There was not nothing wrong with the connector. It now is working fine as you can read in my comment.

의 답변

의견 추가하세요

Please Help!

I got a new evo 860 and I installed it. I had a time machine backup in an external HD. I have now a copy of the back up in the SSD but it won’t start up. The only time it worked was when I left the external drive connected and turned it on, it used the external to start up. I tried switching the startup but it didn’t recognize the SSD.

I tried following the steps you mention before but the repartition video didn’t load.

I would really appreciate the extra advice on this!!

해당 답변은 도움이 되었습니까?

점수 0

댓글:

Check your hard drive cable. I had to replace mine to get it to work

의 답변

I couldnt get mine to work either is it the cable itself?

의 답변

의견 추가하세요

귀하의 답변을 추가하십시오

Saber 가/이 대단히 고마워 할 것입니다.
조회 통계:

지난 24시간: 9

지난 7일: 68

지난 30일: 347

전체 시간: 8,388